Рогозин: десетки руски спътници не могат да излетят заради американските санкции

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от срещата през август 2019-та между Владимир Путин и Дмитрий Рогозин. Фото: Роскосмос

16 юни 2021 г. 19:27 ч.

Светослав Александров. Десетки космически апарати на Русия са засегнати от американските санкции, сподели днес шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин за телевизионния канал „Россия-24“. 

Обзор на интервюто можете да прочетете на страниците на Интерфакс. 

Рогозин изкоментира и въпроса за евентуалното продължаване на сътрудничеството между САЩ и Русия на Международната космическа станция. Това може да стане само ако бъдат отменени санкциите срещу предприятията, влизащи в държавната корпорация Роскосмос.

„Ако санкциите по отношение на „Прогрес“ и ЦНИИМАШ се съхранят и не бъдат отменени в близко бъдеще, въпросът за излизането на Русия от МКС ще бъде отговорност на американските партньори. Или ще работим заедно и санкциите ще бъдат вдигнати незабавно, или ние няма да работим заедно и ще изстреляме наша собствена станция“, твърди Рогозин.

Шефът на Роскосмос съобщава, че са налице достатъчно ракети, но санкциите пречат на спътниците да излетят. „Има спътници и ракети, които са практически сглобени. В един, друг и в трети апарат липсва само една конкретна микросхема, която, благодарение на санкциите, не може да бъде закупена по никакъв начин“, казва той.

Рогозин също така заявява, че заради санкциите Русия може да загуби важен договор с британската компания УанУеб за изстрелването на нейните интернет спътници от най-ново поколение. 

Обект на санкциите на САЩ са РКЦ „Прогрес“ и Централният научно-изследователски институт по машиностроене (ЦНИИМАШ). Това означава, че американските компании имат нужда от специални лицензи за експорт, реекспорт и трансфер на продукти с тези лица, които фигурират в „черния списък“.

Според Дмитрий Рогозин санкциите са незаконни. 

Шефът на Роскосмос даде коментар и по въпроса със Сергей Крикальов. По думите му уволнението на космонавта от поста ръководител на пилотираната космонавтика е журналистическа измишльотина.

Обмисля се назначаването на Крикальов като шеф на организация, която ще управлява дейността на МКС. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/