Участниците на „Дан Колов“ и „Никола Петров“ с декларация в защита на борбата

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Участниците на турнирите „Дан Колов“ и „Никола Петров“ в Пловдив – борци, треньори, съдии, ръководители от 27 страни, излязоха с декларация, с която осъждат препоръката на МОК да извади борбата от олимпийската програма за игрите през 2020 година:

ДО Международния олимпийски комитет Международната федерация по борба /ФИЛА/ Националните федерации по борба, членки на ФИЛА

ДЕКЛАРАЦИЯ

Ние, долуподписаните участници в 51-ия Международен турнир по свободна и класическа борба за мъже и жени ДДан Колов и Никола Петров“, 15-16.02.2013 г. в град Пловдив, България изразяваме нашето крайно недоумение и категорично несъгласие с препоръката на Изпълнителното бюро на МОК да елиминира борбата от списъка на основните спортове на летните Олимпийски игри, 2020 г.

Ние сме убедени, че борбата е неизменен и свещен символ на олимпизма и неговите идеали от първите Олимпийски игри на древността, съвременните Олимпийски игри, до днешни дни. Понастоящем тя обединява близо 200 страни от всички континенти на планетата – членки на ФИЛА и Олимпийското семейство.

Освен това, бихме искали да подчертаем, че няма нито един народ в света, който да не практикува национален вид борба – еманация на дълголетни традиции и извор за обогатяване на олимпийските стилове борба. Този забележителен спорт, съпътстващ историята на човешката цивилизация от самото u зараждане до днес, е вдъхновявал през хилядолетията редица гениални творци в различни области на изкуството – живопис, скулптура, литература, музика, поезия, народно творчество и т.н., които са оставили в съкровищницата на човешката духовност и култура стотици неподражаеми шедьоври. В този смисъл борбата представлява уникално явление без никакъв аналог.

Във връзка с гореизложеното, както и редица други аргументи, които допълнително ще бъдат представени на Вашето внимание, възразяваме най-остро срещу препоръката на ИБ на МОК от 12.02.2013 г., като изказваме надежда тази позиция да бъде преосмислена и борбата да възстанови своето достойно място като патриарх на олимпийското движение, негов непоклатим стълб и ярък носител на духовни и спортни