Кулинарно — в кухнята с Йоана

35
Добави коментар

Повечето продукти, с които приготвяме вкусна и питателна храна приемаме за даденост. През сезоните се редуват листни зеленчуци, сладки и сочни плодове, кореноплоди, с които вкусове сме свикнали. Но има и такива, за които само сме чували или чели, а никога не сме ги докосвали или опитвали.

Скоро си купих черни картофи, които от вътре са тъмно лилави. Наричат ги френски картофи, но след консултация с шеф готвача на списание „Меню“ – Ивелина Иванова, картофите се оказаха с името китайски трюфели. Купих малко количество, от любопитство. По неин съвет приготвих картофите сварени с малко масло.

Всъщност, като се замисля, няма друг начин да опиташ непозната храна, ако не я приготвиш само със семпла термична обработка или без, ако това позволява. След като вече си опитал вкусът на този непознат продукт, може да импровизираш и да добавиш подправки или други продукти към него. (Нямам снимка на картофите, защото бързо ги хапнахме, но може да ги намериш в Пикадили на щанда за екзотични плодове и зеленчуци)

Така се случи и с кленовият сироп, за които идва реч. За него знаех само, че е течен, сладък продукт, приготвен от соковете на дървото клен. Има по-течна консистенция от тази на медът, а цветът му може да варират от светъл до много тъмен кехлибар. Има много имитации на кленов сироп, за това трябва да внимаваш, ако искаш да си купиш истински продукт. В имитациите най-често се включва глюкоза или мед. За качеството на продукта може да се ориентираш по неговата цена (скъпичък е ) и разбира се да четеш внимателно етикетът. Производството на кленов сироп е съсредоточено предимно в САЩ и Канада.

Вкусът на кленовият сироп е сладък, напомня този на течен мед, но има смолист характер. Използва се най-вече за заливане на палачинки, пържени тестени десерти или печени плодове. Може да се включи в състава на тесто за кейк или различни сладки и солени сосове. Има голямо кулинарно приложение и ако не беше толкова скъп, щях да го използвам почти навсякъде. Отличен е дори за подслаждане на сутрешното кафе или чай.

И като стигнах до кафето, не мога да не засегна и така важната закуска, която от скоро се опитвам да приемам, поне в почивните дни.

И така, приготвих палачинки за закуска в ранният съботен следобед. Но не какви да е палачинки, а плодови залети със сладък и ароматен кленов сироп.

Идеята ми за тях дойде, след като попаднах на рецепта за американски палачинки с ябълки. Импровизирах и към сместа добавих намачкан банан, който заедно с ябълките и подправките допринесе за още по-богат, плътен и интензивен вкус на палачинките. Вместо с мед ги залях с кленов сироп. Комбинацията от продукти нежно се преля в едно съвършенство, което ме доведе до оргазъм на сетивата. Мисля, че няма какво повече да добавя. Ето и рецептата.

Продукти:

1 голяма, сладка ябълка
1 голям, добре узрял банан
1 яйце
200 мл прясно мляко
50 г разтопено и охладено масло + допълнително за тигана
180 г брашно
2 чаени лъжици бакпулвер
1/4 чаена лъжица канела
щипка прясно настъргано индийско орехче
2 супени лъжици захар
кленов сироп за заливане на палачинките

Ябълката се почиства от семките, обелва се и се настъргва на едро ренде. Бананът се обелва и се намачква с вилица.

Яйцата, захарта и маслото се разбиват с телена бъркалка. Добавя се прясното мляко и всичко се обърква много добре.

В този момент към яйчната смес се слагат плодовете. Разбъркват се хубаво.

В отделна купа се пресяват заедно брашното, бакпулвера и подправките. По малко се добавят към яйчно-плодовата смес. Разбърква се много добре.

На среден огън се нагрява тиган с тефлоново покритие. В него се разтопява малко масло (1/2 ч. лъж. е достатъчна).

С малък черпак или супена лъжица се взима от сместа и се слага в тигана. За една палачинка са достатъчни 2 – 2 1/2 супени лъжици от сместа. Оформят се кръгли и плътни палачинки с диаметър около 7-8 см. На веднъж могат да се пекат две или три палачинки, в зависимост от размера на тигана. Температурата не трябва да е много висока, за да могат да се изпекат добре отвътре.

Палачинките се пекат в тигана за 4-5 минути от едната страна, докато започнат да се образуват дупчици по повърхността им. Обръщат се с дървена шпатула и се запичат от другата страна за още 4-5 минути.

Подреждат се в чиния и се заливат с кленов сироп.

Разбира се ако нямаш кленов сироп, може да използваш мед, любимото ти сладко или просто да ги поръсиш с пудра захар.