10 адвокати на народа завеждат дела срещу ЕВН, БТК, Пежо и Тъканна банка

0
Добави коментар
agroplovdiv
agroplovdiv

Димитър Деков (вляво) и Станислав Мишев – двама от 10-те адвокати, които ще защитават потребителите

Сдружението за правна помощ на потребителите е регистрирано в икономическото министерство и ще  работи безвъзмездно

Три съдебни дела и още едно до месец, е завело новото Сдружение за правна помощ на потребителите. Исковете са срещу „София Франс ауто“, БТК, ЕВН и Тъканна банка „Крио Център България“. В сдружението участват 10 адвокати, седалището му е в Пловдив. Юристите ще водят безвъзмездно съдебни битки срещу практики и договори от страна на търговци, които ощетяват хората. Решенията на съда, ако са в полза на защитниците на потребителите, ще са общовалидни за всички клиенти на съответния търговец. „Единствено ние и Комисията за защита на потребителите разполагаме с правото да защитаваме колективно хората“, поясни председателят на сдружението адвокат Димитър Деков.

Срещу „София Франс ауто“

В най-напреднала фаза е съдебният иск срещу представителя на „Пежо“ – „София Франс ауто“. Там вече е минало едно заседание по делото, което се разглежда от Пловдивския окръжен съд, поясни председателят Деков.

Сдружението възразява срещу няколко клаузи в лизинговите договори, сключени с клиенти при продажба на автомобили. В тях е заложен необичайно висок процент на неустойка в полза на търговеца, ако купувачът забави плащането на месечните вноски. Става въпрос за 1 процент на ден. „Считаме, че това е неравноправно условие между потребител и клиент“, поясни адвокат Деков. Сдружението атакува не само грабителския процент на неустойка, но и така наречената местна подсъдност. Тоест, клиент, закупил автомобил в Пловдив, да кажем, е задължен да води дела срещу „София Франс ауто“ в София, където е регистрацията на дистрибутора. „Това е изключително неудобно и увеличава разходите на потребителите. По тази причина атакуваме и това условие“, поясни председателят. той уточни, че лизинговата компания е на самото дружество-търговец.

Димитър Деков посочи, че вече има спечелени няколко индивидуални дела срещу „София Франс ауто“, заведени заради високата неустойка. Решенията за тях обаче не са общовалидни. „Ако сдружението спечели този иск, търговецът ще е длъжен да направи няколко неща. Първо, да намали процента неустойка. Второ, да спре да го прилага за текущите лизингови договори. И трето – да възстанови сумите, с които е „наказвало“ купувачите, платили вече неустойки, за по-стар период от време. Искът обхваща времето от 1999 г., когато е приет новият Закон за защита на потребителите, до 2013 година.

Срещу БТК

Вторият колективен иск, който вече е заведен, е срещу БТК – компанията, известна под името „Виваком“, съобщи адвокат Станислав Мишев от сдружението. С него се атакува клауза от договора с клиенти, според която ако потребителят смени местоживеенето си, може да поиска прекратяване на договора единствено чрез офиса, в който го е подписал първоначално. „Ако сте се преместили да живеете от Пловдив във Варна, трябва да се върнете в пловдивския клон, за да ликвидирате договора“, даде пример Мишев. Тогава възниква въпросът: А какво ще се случи, ако съответният офис вече не съществува, попита той.

Втората клауза, която ще се разглежда от Пловдивския окръжен съд, ще е финансовият лимит, за който клиентът може да настоява. „Да кажем, че сте поискали от компанията да прекрати услугата в момента, в който изразходите 50 лева за месеца, даде втори пример адвокатът. На практика обаче, въпреки, че изрично сте поставили финансова граница, от БТК не прекратяват услугата. И така, когато отидете да плащате, се оказва, че сметката ви е набъбнала до 150 лева.“

Комисията за регулиране на съобщенията е дала указания на БТК да предупреждава потребителите, когато доближат посочения от тях лимит. Това обаче не се изпълнявало. БТК била глобена, но практиката продължавала.

Третата причина за завеждане на иска срещу телекомуникационната кампания е свързана със събирането на задълженията. Дружеството ползва услугите на т.нар. колекторски фирми. Те звънят на длъжниците, съобщават им размера на дължимите суми и ги предупреждават за съдебна разправа, в случай, че не си платят. „Потребителят обаче не знае кое е това трето лице, което се намесва в отношенията му с БТК, а това може да предизвика злоупотреби“, поясни адвокат Мишев.

Срещу Тъканна банка „Крио Център България“

Въпросната тъканна банка подписва договори, в които няма клауза за нейната отговорност като изпълнител. „Банката не поема нито имуществени, нито други гаранции в тези договори. Това е неприемливо според българското законодателство“, смята Димитър Деков. В редица случаи банката отказвала да върне органите или стволовите клетки с обяснението, че са негодни, например. „А това е най-малкото неетично“, коментира председателят. Тя придобива собственост върху човешки материал без да поема своята отговорност. От сдружениета са се свързали с Агенцията по трансплантации, за да получат информация дали е такава всеобщата практика в страната.

Срещу ЕВН

Делото срещу ЕВН предстои да бъде заведено до месец. То е свързано с практиката на електроснабдителното дружество да изключва абонатите, ако са пропуснали да платят потребената еленергия, след което да им начислява такси за включване. „Оказва се, че потребителят, след като си погаси сметката, трябва да плати такса, за да го свържат отново с мрежата. От ЕВН му казват, че биха могли да извършат услугата в рамките на 6 часа, ако плати по-висока такса. Ако пък иска това да стане веднага, ЕВН му предлага експресна такса. В случай, че прекъсването на тока се случи през почивен ден, енергийният доставчик разполата с 4-та сума. Подобни такси изобщо не фигурират в Общия договор“, обясни Димитър Деков. В Методите за добри практики, от ДКЕВР са посочили, че възстановяването на електрозахранването трябва да става в рамките на 6 часа. Сдружението ще атакува както прилаганите такси с искане те въобще да не се плащат от абонатите, така и срока, за който ЕВН трябва да пусне тока. Той трябва да е възможно най-кратък след като потребителят погаси задължението си.

Сдружението за правна помощ на потребителите отговаря на тел. 032/63-60-25. Неговата интернет страница е http://alacr.org/