Проф. д-р Каменна Вутова: Пациент с кучешка тения 10 години мислил, че има рак и чакал да умре!

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Проф. д-р Каменна Вутова е паразитолог в столичната Инфекциозна болница “Проф. Иван Киров” с 38-годишна практика. Преподава в Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския университет в София. Научните й интереси са в областта на ехинококозата, трихинелозата и маларията. Много страдащи идват при проф. Вутова с последна надежда за спасение. И в момента тя диагностицира и лекува сериозно болни, с интересна патология, понякога многократно оперирани.

– Проф. Вутова, кои са най-честите паразитози, от които страда българинът?
– Ежедневно идват пациенти от цялата страна, които са заразени с ехинококоза. Хората я наричат кучешка тения, но при човека болестта се нарича ехинококоза. В човешките органи се развиват кисти. Рентгенографски се виждат като окръглени петна в белия дроб, черния дроб, мозъка, сърцето.

– Не е ли странно в една уж цивилизована страна да има толкова случаи на кучешка тения?
– Да, звучи нарицателно. Причината е невежеството на хората, които отглеждат животни. Когато овчарите заколят овца и видят с просто око, че черният или белият дроб са заразени, те ги хвърлят на кучето. Тогава кучешката тения се развива в червата на кучето и цяла година то може да отделя микроскопичните заразни яйца. Те попадат по козината му, чрез изпражненията попадат по улиците, по нискостеблените зеленчуци и плодове.

– Какви са симптомите при кучешка тения?
– Почти няма симптоми. Може да се заразиш като дете, а да те диагностицират, когато си вече на 40-50 години, защото няма особена клиника. Кистите растат много бавно, например с половин до един сантиметър на година и не дават никакви симптоми. Но когато станат по-големи – 8-10 см – те могат при удар да се спукат и да предизвикат алергичен шок. Най-често децата падат от колело или ги ритат в областта на черния дроб, докато играят футбол. Ежегодно загиват деца и възрастни с тази диагноза. Това е нелепо, тъй като заболяването е благоприятно протичащо, ако се лекува правилно. Дойде една жена и се оплака от тежка уртикария. След това се установи, че има кисти в черния дроб. Тези паразитози обикновено дават алергични реакции и хората се лекуват за алергия. Ако някой не се сети да направи образно изследване, кистите не се откриват.

– С какви изследвания може да се установи кучешка тения?
– С рентгенови снимки, с абдоминални ехографии, с компютърни томографии. Съвсем безвредни и рутинни са абдоминалните ехографии или така наречената ултразвук диагностика, при която задължително се виждат ехинококовите кисти. Използват се и други потвърдителни методи –

серологични изследвания на кръв

Понякога хората отиват по един повод при лекаря, а като им се направи ехография, установяват, че имат кисти на черния дроб.

– Кой от вашите пациенти ви е направил огромно впечатление?
– Имах пациент, който беше опериран 12 пъти за ехинококоза. Защото това заболяване рецидивира и може да се повтори. Има запуснати случаи на хора, които не са диагностицирани правилно и смятат, че са болни от рак и чакат да умрат всеки момент. Пък си живеят. А всъщност са болни от ехинококоза. Имах такъв случай наскоро. Близо десет години човекът е смятал, че е болен от рак. Колегите са решили, че е безнадежден случай с разсейки във всички органи и в мозъка. А разсейките се оказват ехинококови кисти. Това е благоприятен случай, тъй като при него може да се приложи освен оперативно и медикаментозно лечение. Така че и пациенти с множество кисти имат шанс.

– Има ли сезонност при паразитозите?
– Да, например трихинелозата се среща през есенно-зимния сезон. Обикновено хората се заразяват около Коледа. Разболяват се до една седмица, след като са консумирали термично необработени месни продукти, каквито са суджуците и луканките. Тъй като българите няма навик да изследват месото профилактично, въпреки че изследването не е скъпо – само десет лева, наведнъж се заразяват много хора. Тази година имаше и смъртни случаи, защото хората бяха диагностицирани късно. Разболели се бяха на 25 декември и в края на годината и началото на 2013-а бяха в много тежко състояние. Хоспитализирахме и лекувахме над 20 души, заразени от едно и също месо. Човекът, произвел домашните наденици, отглеждал и прасета в района на София. Излезе, че е доставено неизследвано месо на месокомбинатите. Тези, които не спазват правилата, за да си спестят 10 лв., са производителите на домашно свинско месо. До зараза води и месото от диви свине. Ловците обикновено го изследват, правят му трихинелоскопия, включително прибягват и до ензимен метод за по-голяма сигурност. Но има и изключения. Преди няколко години се заразиха над 120 души от ловна дружинка, в която бяха направили общо суджуците си. Има чести епидемични взривове на трихинелоза в България.

– Какви са симптомите?
– Трихинелозата протича с клинична картина, която имитира заболяване на грип. По тази причина болните биват диагностицирани прекалено късно. А лечението е съвсем специфично. Не се използва при други болести, както например всички бактериални болести се лекуват с антибиотици. Починалият тази година е 60-годишен мъж с високо кръвно налягане и други съпътстващи заболявания. Заради тях клиничната картина е много неясна. При този пациент са предположили някакъв процес в сърцето.

Направили са му операция

и той умира скоро след това. Трихинелозата е сериозно заболяване. Само когато е диагностицирано навреме, протича леко. Но ако болните останат нелекувани седмица, две или три, дори сме имали и месец, те получават по-сериозни усложнения и по-тежка клинична картина.

– Каква паразитоза е актуална през лятото?
– Обикновено през лятото при нас идват пациенти с малария. С нея се заразяват българите, които работят и живеят в страни с по-топъл климат от нашия – в африканските, азиатски и латиноамерикански страни. Връщат се за лятна отпуска и тук се разболяват. Някои се заразяват и когато отидат за кратко на екскурзия, на сафари.

– Нали преди такива пътувания се правят ваксинации?
– Да, но само за някои инфекциозни болести. За съжаление за паразитозите няма ваксини. Очакваме и това лятото да имаме пациенти с малария. Важно е хората да знаят, че маларията също протича с атипична клинична картина, особено тропическата, когато температурата достига 39-41 градуса. Тогава хората си мислят, че имат грип, лекуват се с парацетамол вкъщи. Но след четвъртия ден става много опасно. Когато вдигнеш температура, не трябва да чакаш да се оправиш просто така, когато си бил в Африка. Веднага трябва да се изследваш за малария. Пациентите оцеляват, ако бъдат лекувани максимум от петия ден. Всеки, който е бил в африканска страна, като се завърне в България, трябва да бъде диспансеризиран и да каже на личния си лекар. Има и видове маларии, при които сме наблюдавали рецидиви дори след две години и половина след завръщането от Африка. Дори да са се изследвали еднократно за малария, може след няколко дни да се разболеят. Имали сме доста такива случаи. Връщат се, правят си изследване, което е отрицателно. Но се разболяват след една седмица. Смятат, че няма нужда повече да допускат, че причината е малария. Такива пациенти загинаха преди три години. Има моменти, когато в периферната кръв се открива маларийният плазмодий, а в други – когато е по-рано, те са още в черния дроб, не са в периферната кръв и тогава не можем да ги открием. Затова трябва да се изследват два пъти, дори три пъти, ако са били в ендемични райони. В миналото в България се правеше задължително изследване, наблюдение и лекуване на всички, които идваха от Азия, Африка и Латинска Америка. Сега няма такова нещо. Никой не може да ги задължи да се изследват. Затова имахме малка смъртност от малария в сравнение с напредналите страни в Европа. Примерно за 40-годишен период сме регистрирали едва десетина смъртни случая, докато в европейски страни те бяха в пъти повече.

– Има ли опасност със затоплянето на климата да се завърнат в България и тропическите болести?
– Да, говори се за това затопляне и за завръщането на тропическите болести у нас. Маларията е била ликвидирана през 1965 г. като местна болест. Но в много бивши социалистически страни се възобнови, например в Таджикистан, където има десетки хиляди заразени. Огнища на малария най-близо до нас са тези в Турция.

– Какво ще посъветвате хората, за да избегнат паразитозите?
– Най-важните превантивни мерки трябва да са дело на държавата. Първо, да няма скитащи кучета, които са резервоар и разпространител на три болести: ехинококозата, висцералната лайшманиоза и на токсокарозата. Важно е също боклукът да бъде изгарян или обработван, а не да се изхвърля на някое поле, където ровят хора, птици и кучета. От сметищата се разнасят и паразити, и бактерии. Всички обещават да направят подходящи заводи, в които боклукът да бъде обеззаразяван, рециклиран и т.н. Иначе ще се превърнем в огромно сметище.

Важно е и собствениците на кучета да се научат да събират изпражненията на домашните си любимци и дори да ги изгарят. Чревните паразитози се предават с фекалиите на хората, а напоследък у нас с човешки фекалии се наторяват зеленчуци. Остава да си мием много добре зеленчуците и нискостеблените плодове и в никакъв случай да не опитваме направо от сергиите красивите ягодки.

Мара Калчева