КОСМОС БГ – сайт за космонавтика – Неочакван обрат. Китайският луноход е жив!

18
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Написана от Svetoslav Alexandrov

Посещения: 606

12 февруари 2014 г. 21:10 ч.

Светослав Александров. Китайският луноход „Юту“ (на български – „Нефритен заек“) е жив.

Неочакваната новина стана ясна днес – броени часове след като някои китайски медии бяха оповестили лунохода за безвъзвратно загубен. По-късно много авторитетни западни сайтове също копираха информацията и съобщиха, че мисията му е приключила… но всичко това се оказа твърде, твърде прибързано. „Нефритеният заек“ още е жив.

Напомням на читателите, че в края на месец януари беше казано, че луноходът се е сблъскал с механичен проблем, който му е попречил да влезе в състояние на хибернация за идващата лунна нощ. Китайските специалисти ни информираха още тогава (края на януари), че най-вероятно мисията му е приключила, защото надали ще преживее тежката нощ, която продължава цели 14 земни дни.

Слънцето отново изгря над мястото на кацането на 8-ми февруари. Имаше надежди, че още през уикенда ще стане ясно дали луноходът е жив. Най-големите шансове за повторна комуникация се очертаваха за 10-ти февруари. Когато днес, на 12 февруари сутринта, също нямаше сигнал, беше съвсем естествено да бъде оповестен краят на „Нефритен заек“. Но по-късно следобяд се случи изненада.

Китайският луноход, заснет от спускаемия апарат. Credit : Chinese Academy of Sciences

Оказа се, че „Нефритеният заек“ е отговорил на радиоповикванията. Първо новинарската агенция Синхуа излезе със съобщение.

По-късно информацията беше потвърдена и на Фейсбук страницата на китайската космонавтика.

Но това, че „Нефритеният заек“ отговаря на радиоповикванията, не е гаранция, че той ще бъде напълно функционален. Това означава единствено, че може да си доставя електроенергия от слънцето, компютърът му работи до известна степен и предавателят му също работи.

Това не е гаранция, че научните му инструменти са в изправно състояние. Има голяма вероятност дори и камерите му да са повредени.

Въпреки това китайските специалисти са внимателни. Те ни молят да бъдем търпеливи, да им дадем време, за да направят диагностика. Чак тогава са решили да излязат с официално прессъобщение. Причината за тази колебливост е, че чувстват, че не трябваше да обявяват смъртта на „Нефритен заек“ толкова прибързано. Затова сега искат да са сигурни в това, което виждат на екраните си – а именно – дали „Нефритен заек“ може да бъде все още полезен.

Стискаме палци на лунохода!

Напомням на читателите, че освен луноходът, спускаемият апарат „Чанг’e 3“, който го достави, също се събуди вчера. Той е оборудван с научни инструменти и има важна изследователска мисия, макар и като стационарна научна станция. Дори и „Нефритеният заек“ да е безвъзвратно увреден, това няма да се отрази на „Чанг’e 3“, който е със самостоятелни системи и не зависи от него.

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

< Предишна

Следваща >