Храните, които вредят на мозъчните ни клетки

8
Добави коментар
InLife
InLife

Храните, които вредят на мозъчните ни клетки
19 май 2015

Със сигурност знаете, че някои от храните, които консумираме, са полезни за човешкия организъм не само със здравословните си качества, но и с факта, че са естествен стимулатор за развитието на мозъчната ни дейност. Такива например са ядки като орехите и лешниците и плодове като боровинките. Съществува обаче и „обратна страна на монетата“ и точно на нея ще обърнем внимание днес – кои са тези продукти, които не просто забавят паметта, но дори спомагат за „затъпяването“ ни:

Консервирани (пакетирани) храни – високото съдържание на трансмазнини в тях забавя не само физическото, но и умственото развитие на човек. Същото можем да кажем и за изкуствените аромати, оцветители и добавки, които реално занижават коефициента на интелигентност и пречат за фокусирането ни.

Fast Food (бърза храна) – разпространена изключително в Щатите, тя съдържа всички онези хамбургери, сандвичи, пържени картофки и понички от популярни вериги като McDonalds или KFC. Негативният ефект е доказан от редица изследвания, показващи, че деца с подобни хранителни навици от тригодишна възраст имат значителен спад в IQ тестове в сравнение с техните връстници.

Мазни храни – още преди години, проучвания в Харвард установиха колко вредни за умствената дейност са храните с повишено съдържание на насителни мазнини. Точно обратно влияние пък имат мононенаситените мазнини, които се съдържат в рибата, ядките, зехтина и т. н.

Сладко – продукти като понички, пасти са враг не само на добрата фигура, но и на ефективната мисловна дейност. Причината е в твърде високите количества захар в тях, които пречат на инсулина да помага на клетките за стандартната мозъчна дейност, а най-негативен е крайният резултат, когато редовно консумираме подобни продукти.

Дъвките – Много често те зменят някое от храненията ни през деня. Вярвате или не, но британско проучване показа, че хората, които дъвчат дъвка, изпитват далеч по-големи затруднения за запаметяване на информация в сравнение с останалите, тъй като този процес забавя работата на паметта.

текст: Митко Попов
снимки: Huffington Post, lenafliatova.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в: