Семена на екзотичните живи камъчета (Литопси – Lithops sp.)

2
Добави коментар
gardenshop
gardenshop

Ексклузивно! От интернет магазин Гарден шоп. про вече могат да бъдат поръчани и семена на живи камъчета (Lithops/Литопси, анг. ез. – Living Stones).

Специално за любителите градинари на сукулентните растения имаме удоволствието да предоставим възможност за онлайн поръчка на семена на живи камъчета на добра цена! Живите камъчета (Литопсите) принадлежат към семейство Aizoaceae. Името им идва от древногръцката дума λίθος (lithos), която се превежда – „камък“ и ὄψ (ops), която означава – „лице“.  Името им не случайно е такова, тъй като това уникално растение прилича точно на зелено камъче и благодарение на „камуфлажа“ си, се слива перфектно с камъчетата и скалите на местата, където вирее. Южна Африка се счита за страната от която произхожда, тъй като там литопсите са едни от местните растения, които се срещат на надморска височина от 0 до 1500 м.

За да осигурите подходящи условия подобни на естествените им местообитания е добре да засеете семената на живите камъчета в по-песъчлива почва, която да има добър дренаж. Подходяща торопочвена смес е почвата за кактуси.  В природата живите камъчета се срещат на каменисти места, където годишно количеството на валежите е до 300 – 400 мм. Това е основният показател, който ориентира всеки хоби градинар, че литопсите не изискват често поливане. 

Живите камъчета са месести растения, които акумулират водата в себе си. Тези многогодишни растения имат ясно разграничен цикъл на развитие, който много точно може да Ви ориентира как точно да поливате литопсите. Летните месеци (Юни, Юли) са периодът, през който живите камъчета  се нуждаят от по-малко количество вода.

От месец август (а понякога и по-рано) те започват да растат, образуват цветна пъпка и започват да цъфтят. За да достигнат фазата на цъфтежа обаче е необходимо растението да достигне около 3 годишна възраст.

До началото на октомври месец, можете да поливате литопсите по-често (през есента – август и септември се поливат по-често), като най-добрия ориентир ще Ви бъде почвения субстрат. Той трябва да бъде сух преди да полеете отново.

През зимата (октомври – март) живите камъчета продължават  да нарастват, старите листа се сбръчкват и изсъхват, а на тяхно място се образува нова двойка листа. Новите листа ще извлекат водата от старите листа, затова не е необходимо да ги почиствате. Почистването на старите листа е необходимо тогава, когато те са напълно изсушени. Поливане през зимата не е необходимо.

Литопса не е зимоустойчив. Растение оставено на температура под  5 градуса по Целзий – загива. През пролетта (април, май) започнете постепенно да увеличавате поливането като проверявате почвата дали е добре изсушена преди всяко поливане. Отново намалете поливането през летния период (юни, юли) и го увеличете постепенно през есента (август, септември). Зимата не поливайте! Настоящите препоръки за поливане са универсални, но все пак всяко растение си има собствен ритъм.

Съобразете се с Вашето растение, обърнете внимание кога цъфти дали през август или октомври и поливайте спрямо неговите периоди на развитие. Тези нискорастящи сукуленти (достигат височина от около 5 см) са съставени от две месести части на пръв поглед, които не могат да бъдат определени като листа. Именно където се наблюдава линията, която видимо разделя живото камъче на две е мястото, от което ще се появи прекрасния и екзотичен цвят на литопса. Живите камъчета се размножават изключително лесно от семена.

„Цъфтящите камъчета“, както още ги наричат са мимикрийни растения. Те наподобяват по форма и цвят малки камъчета и напълно се сливат с околната среда. Благодарение на своята адаптивност, в естествените им местообитания „маскировката“ им ги спасява от изяждане от различни тревопасни животни.

Живите камъчета са подходящи за отглеждане във всеки дом. Изискват не често поливане, слънчево изложение, но не продължително слънчево огряване, не понасят засенчване и преполиване. За да добиете най-ясна представа дали сте намерили перфектното място за Вашите живи камъчета е необходимо да ги наблюдавате активно.

Първи признаци, които възникват в следствие на малко светлина са следните: литопсите се издължават и „полягат“ на една страна, обикновено насочени към светлинния източник (прозореца), също така „окраската“ им започва да изчезва и страничните им части придобиват наситено зелен цвят. Ако сте засяли семената на живите камъчета през зимата и сте ги оставили на място, на което те се „чувстват“ добре, то задължително им обърнете внимание през пролетта.

От края на месец март е необходимо да им осигурите плавен преход към слънчевия прозорец, защото слънцето става много силно и може да ги прегори. Признак за прегаряне на живите камъчета са кафеникави  петна, които се образуват по повърхността им. Най-добрият съд за засяване на семената от живи камъчета е плитката саксийка с височина около 9 – 12 см. Необходимо да направите много добър дренаж с камъчета, който да позволява бързото оттичане на водата от корените на растението (в случай на преполиване), както и да пробиете достатъчно отвори на избраната саксия за литопси.

Пресаждане на живи камъчета се прави само при условие, че саксията е запълнена от корените им и след като ги поставите в новия съд внимавате с поливането, понеже корените са уязвими през периода на адаптация. Първи признаци на загниване на корените вследствие преполиване са меките листа които започват да почерняват. Ако имате налице такъв случай то веднага извадете засегнатото растение от съда, почистете внимателно изгнилите части и засадете в нова почва литопса. Не поливайте поне една седмица. Ако щетите са били малки растението може да оцелее.

Торене на литопсите не е необходимо при засяване на семена от тях или при засаждане на новите растения, ако почвения субстрат е специализиран за сукуленти. Не е задължително да се тори. Можете да внасяте допълнително торове за кактуси например или сукулентни торове през периода на нарастване, за да стимулирате цъфтежа.

Спецификация

Цвят
Живите камъчета (Литопсите) цъфтят в прекрасни жълти и бели цветове подобни по форма на маргаритките.

Височина
Тези сукулентни растения имат миниатюрно стъбло, което е скрито от удебелените двойки топчести листа и достигат височина от около 5 см.

Период на цъфтеж
Обикновено цъфтежът на живите камъчета може да се наблюдава през периода юни – септември.

Изискване към светлина
Изисква добре осветено място, но не понася продължително огряване на пряка слънчева светлина.

Почва
Важно е почвата, в която ще засеете семената на живите камъчета да бъде добре отцедлива като не е необходимо да има богат хранителен запас.

Зимоустойчивост
Живите камъчета (Литопсите) не са зимоустойчиви за климата в България.

Дълговечност
Многогодишно растение, отглеждано в интериора.

 

Място на растението
Литопсите са идеални за изграждане на мини градинки със сукуленти, но могат да се използват и за декориране на скални кътове, но в екстериора имат сезонен декоративен ефект.

Време на засяване
Обикновено семената на живите камъчета се засяват от месец март до месец май на закрито в подходящи саксии за разсад. Дори и да сте изпуснали този период пак можете да засеете семената у дома като им осигурите необходимите благоприятни условия за развитие (по-високи дневни температури и малко по-ниски нощни).

Дълбочина на засяване
Семената на литопсите се покриват с много фин слой почва и се пулверизират изключително внимателно!

Разстояние едно от друго
Спазвайте разстояние от около 5-8 см между две отделни растения. (Семената от живи камъчета можете да засеете по следния начин: по 5 – 6 в саксийка при кълняемост от 65%)

Време за покълване
При спазени оптимални условия, семената поникват до седмица – две.

Поливане
През летните месеците, живите камъчета се поливат оскъдно, а през зимата изобщо не се поливат. Пролетта и есента е периода, в който се поливат по-често, но винаги спазвайте правилото: задължително почвата да бъде добре изсъхнала между всеки две поливания.

Торене
Не е задължително редовно торене. Ако желаете по-продължителен и обилен цъфтеж, можете да внасяте тор за кактуси веднъж месечно. (следвайте указанията на производителя на избрания от Вас тор)

Използване

Живите камъчета (Литопсите) са уникални цъфтящи многогодишни интериорни растения, които имат освен нестандартна форма, също така и уникална окраска. В природата не се срещат две еднакви живи камъчета.

Засявайки семена на живи камъчета, Вие ще си осигурите уникален разсад от различни по форма и окраски растения. Но не само, заради многообразието си и нестандартния си вид, литопсите се използват най-често при аранжировки с други литопси или сукулентни растения като конофитум, седум, ешеверия, каланхое, кактуси, алое, агаве, както и някои екзотични растения като декоративни краставички.

Важно условие за добър растеж и цъфтеж е засяването на семената от живи камъчета да бъде в саксийка, заедно с други сукулентни растения. Да, правилно сте разбрали единично отглеждани растения не цъфтят така, както живи камъчета засявани по двойки в красива пластмасова саксия или в комбинация с други сукулентни видове.

С тези растения можете да създадете прекрасни мини градинки в комбинация с конофитум (Conophytum pearsonii, Conophytum fridrichae, Conophytum albescens) и ешеверия (Echeveria imbricata, Echeveria lilacina, Echeveria elegans, Echeveria ‘Mauna Loa’). Много често при интериорното озеленяване се използват и аранжировки на литопси със седум (Sedum sediforme, Sedum morganianum), агаве (Agave Americana ‘Mediopicta’, Agave victoriae-reginae) и каланхое (Kalanchoe tomentosa, Kalanchoe luciae, Kalanchoe pumila) и Алое вера (Aloe vera).

Екзотичният му цъфтеж е повод много хоби градинари да купуват семена на живи камъчета и с цената на свободното си време създават уникални композиции със семпервивум (Дебелец), сенецио (Senecio cuneatus, Senecio antandroi ), хавортия (Haworthia fasciata, Haworthia angustifolia) и кактуси.

Освен в саксии, живите камъчета могат да бъдат засаждани и в интересни морски раковини, които обаче трябва да бъдат предварително изварени, за да минимизирате риска от засоляване на почвата. Честа практика по морските курорти е ресторантите или хотелските стаи да бъдат аранжирани именно с такива композиции от литопси, засяти в черупки от миди, рапани и всякакви интересни и причудливи раковини.

Живите камъчета могат да бъдат прекрасен акцент в скалния кът на двора, но отглеждането им навън е възможно само от късна пролет до ранна есен, тъй като не презимуват при нашите климатични условия.

Технически характеристики

Размер на опаковката – 15/10 см

Семена в един грам – 15 000 бр.

Семена в една опаковка – 50 бр. семена

Тегло на продукта – 0,005 кг (5,00 гр.)

Забележка: На гърба на всяка опаковка със семена от живи камъни има срок на годност на семената, процент на тяхната кълняемост и страната, от която произхождат. Тези данни са проверени от ИАСАС (Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол).