Рискове в платежните системи

1
78
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Рискове в платежните системи

Рисковете, свързани с функционирането на платежните системи могат да бъдат класифицирани в две основни категории: финансови и операционни. Финансовите рискове са сетълмент-риск и системен риск. Сетълмент-риск е рискът, че сетълментът в платежна система няма да се осъществи поради невъзможност на участник в платежната система да изпълни своите задължения. Сетълмент-рискът може да възникне както като кредитен, така и като ликвиден риск. Кредитен риск е рискът, че участник в платежна система няма да бъде в състояние да изпълни изцяло свое задължение, нито когато то стане изискуемо, нито в по-късен момент.

Новини от страната и чужбина

Разширяват клона на Първа инвестиционна банка в Плевен  Производителят на китари “Гибсън” обяви фалит  Новини от телевизиите В Ямбол  Сярна мехлем от краста: мнения на хора применивших лекарство

Ликвиден риск е рискът, че участник в платежна система няма да може да изпълни свое задължение изцяло и в срок, без да бъде неплатежоспособен, тъй като той може да изпълни задължението в по-късен момент. Системен риск е рискът, че невъзможността на участник в платежна система да изпълни в срок своите функции и задължения по отношение на другите участници ще създаде невъзможност други участници да изпълнят своите изискуеми задължения. Системният риск може да възникне като сетълмент-риск или като операционен риск.

Операционни рискове са рисковете, които произтичат от използването на информационни и други технологии, както и от оборудване, персонал и организационни процедури от страна на оператора и участниците в платежната система. Предпочитан механизъм за осъществяване на системно важните плащания в икономиката обикновено са системите за БСРВ. Счита се, че нетният сетълмент в определен момент, при който през дефиниран период се натрупват взаимни задължения между участниците и се прави опит за тяхното уреждане, може да генерира значителен системен риск, доколкото невъзможността за извършване на сетълмент, поради неликвидност или неплатежоспособност на отделен участник, налага връщане към първоначалното състояние и преизчисляване на задълженията на всички участници и/или изпълнение на плащанията на брутна база.

Предимствата на СБСРВ са свързани с намаляването на стойността и продължителността на взаимните експозиции на банките, което води до значително намаляване на системния риск. Една система за БСРВ, обаче, може да изисква поддържане на значителна вътрешно-дневна ликвидност, защото участниците се нуждаят от съществен ресурс за покриване на плащанията, осъществявани на брутна база; цената на тази ликвидност зависи от променливи, като обема на необходимия ресурс, алтернативните разходи за поддържане на достатъчна наличност по сетълмент- сметките и лихвения процент по евентуалния кредит. В повечето страни, банките могат да използват за целта поддържаните при ЦБ минимални задължителни резерви и/или обезпечени кредити в рамките на деня (intraday credit) от ЦБ. Системите за БСРВ разполагат с различни механизми за управление на ликвидния риск.

На първо място, предвид неефективността на отхвърлянето на плащания поради временен недостиг на средства по сетълмент-сметката на банка платец, тези системи позволяват формиране на „опашки“ от чакащи плащания, т.е. подреждане на платежни инструкции и задържането им, докато се осигури достатъчна наличност по съответната сметка за извършване на сетълмента, както и пренареждане на чакащи плащания посредством промяна на приоритета от страна на търговската банка-наредител. При системите за БСРВ може да се използва механизъм за разрешаване на ситуации „гридлок“. Гридлок е ситуация, която възниква при трансфери на парични суми или ценни книжа, при която невъзможността за изпълнение на някой трансфер (поради недостатъчна наличност за извършване на неговия сетълмент) блокира изпълнението на значителен брой други трансфери, заявени от други участници в сетълмента.

Такава ситуация възниква, когато плащания в система за БСРВ са блокирани поради неправилно или недобро разпределение на ликвидността сред участниците, въпреки наличието на достатъчна ликвидност в системата, за да се осъществи сетълмент на плащанията. От ситуация гридлок може да се излезе, ако е налице група от чакащи плащания, които могат да бъдат изпълнени в един и същ момент без никой от участниците в сетълмента да остане с отрицателен баланс. Механизмът за разрешаване на ситуация „гридлок“ може да се задейства автоматично или ръчно от оператора на системата, при наличие на условия за цялостно деблокиране на опашките (когато в резултат от операциите се осигурява възможност за извършване

сетълмент на всички чакащи плащания или на плащанията с приоритет, по-висок от „нормален“). Редукция в ликвидния риск при СБСРВ се постига и посредством: осигуряване на възможност за наблюдение в реално време, от страна на банките и на сетълмент- агента, на състоянието на платежния процес, ликвидността и платежните потоци16; приложение на лимити за минимална наличност по сетълмент-сметките на участниците в сетълмента, зададени от сетълмент-агента и/или на глобални и двустранни лимити, зададени от търговските банки (чрез последните се определя сумата, до която съответният участник в сетълмента може да плаща на други участници в сетълмента), участие в групи за обединяване на ликвидност и други.

В България, предвид невъзможността да предоставя кредит в рамките на деня на търговските банки поради ограниченията, наложени от валутния борд, БНБ организира създаването на резервен обезпечителен фонд, като допълнителна възможност за обезпечаване на изпълнението на заявките за сетълмент, инициирани от системните оператори; фондът се задейства в края на системния ден при недостиг на средства по сетълмент-сметка(и) на една или повече банки, с дебитни позиции в заявката за сетълмент.