Видове платежни системи

1
131
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Видове платежни системи

Процедурата по нетиране при системите за нетен сетълмент предполага необходимостта от акумулиране на платежни инструкции за входящи и изходящи плащания, инициирани в рамките на предварително определен интервал от време (през който се приемат и обработват нарежданията за плащане); последното е свързано с времеви лаг (отсрочване) между момента на иницииране на плащането и окончателния сетълмент по сметките при ЦБ14.

Новини от страната и чужбина

Разширяват клона на Първа инвестиционна банка в Плевен  Производителят на китари “Гибсън” обяви фалит  Новини от телевизиите В Ямбол  Сярна мехлем от краста: мнения на хора применивших лекарство

Електронните системи за брутен сетълмент, от друга страна, осигуряват сетълмент на платежните инструкции в реално време, т.е. незабавно, след като бъдат подадени. В този смисъл, се различават: — брутен сетълмент в реално време (Real Time Gross Settlement, RSGS); — нетен сетълмент в определен момент (Deferred Net Settlement, DNS); -хибридни системи за сетълмент. Системата за брутен сетълмент в реално време (СБСРВ) е платежна система, при която прехвърлянето на парични суми между сетълмент-сметките на участниците се осъществява без прихващане, т.е. индивидуално (транзакция по транзакция) и в реално време (незабавно) след получаването на платежните инструкции.

Например, ако банка А или неин клиент трябва да плати 100000 лв. на банка В или клиент на тази банка, Банка А инициира транзакцията и Банка В получава незабавно сумата от Банка А по електронен път. Тази електронна система обикновено се поддържа или контролира от Централната банка на страната. Отсъства физическо прехвърляне на пари; ЦБ прави корекции в електронните сметки на Банка А и Банка В, редуцирайки сметката на първата и заверявайки тази на втората с една съща сума. Концепцията “брутен сетълмент в реално време” предполага чрез системата да се извършва обработка и сетълмент на плащания с големи стойности и други междубанкови транзакции на брутна база в реално време.

Така се редуцира системния риск, характерен за нетните системи за сетълмент. Осигурява се неотменимост и финалност на сетълмента за получателя, което представлява потенциално значимо предимство за потребителя. Примери за СБСРВ са CHAPS във Великобритания и Fedwire в САЩ. При системите за нетен сетълмент в определен, по-късен (предварително дефиниран) момент, всички платежни инструкции, въведени в системата, в рамките на съответния времеви интервал (т.нар. системен ден) се събират, систематизират и обработват и насрещните вземания и задължения се нетират (на двустранна или многостранна основа). В горния пример, ако друго лице депозира за инкасиране чек, теглен срещу банка В, при банка А, на стойност 50000 лв., в края на деня Банка А ще трябва да плати “електронно” на Банка В само 50000 лв. (100000 лв. — 50000 лв.). Хибридните системи съчетават характеристики едновременно на системите за БСРВ и на тези за нетен сетълмент в определен момент.

При хибридните системи, определена част от плащанията (обикновено тези с по-ниска стойност и такива, които не са с неотложен приоритет) се извършват на нетна база няколко пъти дневно, докато неотложни плащания и/или такива с големи стойности (както и обработката на заявките, инициирани от спомагателни системи, напр. тези за обслужване на търговията с ценни книжа или на системите за клиринг на плащания на дребно) се уреждат посредством брутен сетълмент в реално време, т.е., при хибридните системи, в повечето случаи системата за БСРВ изпълнява и сетълмент на нетни задължения, формирани от много на брой, но малки по стойност плащания, подавани в определени моменти от системните оператори на спомагателни платежни системи.