Клиринг и сетълмент на платежни инструкции

1
144
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Клиринг и сетълмент на платежни инструкции

Изпълнението на безналични платежни операции, осъществявани по банков път, независимо от инструмента, формата или средството за комуникация, посредством които са инициирани, предполага задължаване и заверяване на платежни сметки. Когато платежните сметки на платеца и на получателя са открити при един и същ доставчик на платежни услуги, се извършва вътрешнобанков превод, като платежната сметка на получателя се заверява, а тази на платеца се задължава.

Новини от страната и чужбина

Разширяват клона на Първа инвестиционна банка в Плевен  Производителят на китари “Гибсън” обяви фалит  Новини от телевизиите В Ямбол  Сярна мехлем от краста: мнения на хора применивших лекарство

В случай, че платежните сметки на платеца и на получателя са открити при различни доставчици на платежни услуги, изпълнението на платежната операция може да бъде осъществено: — посредством размяна на парични средства в наличност между двете банки (неефективен и рядко изполван способ); — посредством кореспондентски сметки, на двустранна основа; — посредством сметки, които банките държат при трета страна — сетълмент-агент. 5.1.Двустранни кореспондентски отношения Този, най-прост способ за уреждане на междубанкови преводи, се основава на използването на разплащателни сметки, открити на реципрочна основа (система на „Ностро“/„Востро“ сметки10) между банки-кореспонденти: всяка банка поддържа определена парична наличност по сметка при другата банка.

След като бъдат разменени съответните платежни инструкции, съществуват два варианта за действие: със съответната сума да бъде коригирана в посока увеличение разполагаемата наличност по сметката на банката на получателя при банката на платеца или обратното, банката на получателя да отрази намаление в паричните средства, които банката на платеца държи при нея (изборът зависи от това, дали банката на получателя желае да поддържа по-високо ниво на разполагаемия ресурс при банката-кореспондент)11 . 5.2. Системи за сетълмент Алтернатива на извършването на междубанкови преводи на двустранна основа посредством кореспондентски сметки, е изпълнението на платежната операция с посредничеството на агент за сетълмент, най-често (но не винаги), централната банка (в текста по-долу се приема, че сетълмент-агент е ЦБ). Сетълмент-агентът е институция, която създава механизми за осигуряване на сетълмента, извършва сетълмент и съхранява сетълмент-сметките на участниците. Сетълментът се изразява в прехвърляне на парични средства по сетълмент-сметки12 с цел изпълнение на нареждания за превод между участници в платежната система.

В разгледания пример, в резултат на платежната транзакция, сетълмент-сметката на банката на платеца при ЦБ се задължава, а тази на банката на получателя при ЦБ — се заверява със съответната сума. 5.2.1.Брутен и нетен сетълмент Брутен сетълмент е сетълментът на плащания, който се извършва без прихващане и индивидуално за всяко нареждане за плащане. Обратно, при нетния сетълмент, броят на записванията по сетълмент сметки се редуцира чрез процес на нетиране на вземанията и задълженията на всяка банка, преди да бъде осъществен сетълмент. „Нетиране“ е преобразуването на всички вземания и задължения, произтичащи от нареждания за превод, които даден участник издава или получава от един или повече други участници, така че само едно нетно вземане може да се иска или едно нетно задължение се дължи.

Аритметиката на нетния сетълмент може да бъде илюстрирана чрез хипотетична платежна система, обхващаща четири банки, в рамките на която 13: -при някои от двойките банки (напр., при Банка А и Банка В) са налице насрещни вземания, респ. задължения и съответна размяна на платежни инструкции в две посоки, -докато при други (напр., между Банка В и банка D) платежните инструкции протичат само в една посока (данните са в млн.лв.) на парични средства по сетълмент-сметки12 с цел изпълнение на нареждания за превод между участници в платежната система. В разгледания пример, в резултат на платежната транзакция, сетълмент-сметката на банката на платеца при ЦБ се задължава, а тази на банката на получателя при ЦБ — се заверява със съответната сума. 5.2.1.Брутен и нетен сетълмент Брутен сетълмент е сетълментът на плащания, който се извършва без прихващане и индивидуално за всяко нареждане за плащане. Обратно, при нетния сетълмент, броят на записванията по сетълмент сметки се редуцира чрез процес на нетиране на вземанията и задълженията на всяка банка, преди да бъде осъществен сетълмент.

„Нетиране“ е преобразуването на всички вземания и задължения, произтичащи от нареждания за превод, които даден участник издава или получава от един или повече други участници, така че само едно нетно вземане може да се иска или едно нетно задължение се дължи. Аритметиката на нетния сетълмент може да бъде илюстрирана чрез хипотетична платежна система, обхващаща четири банки, в рамките на която 13: -при някои от двойките банки (напр., при Банка А и Банка В) са налице насрещни вземания, респ. задължения и съответна размяна на платежни инструкции в две посоки, -докато при други (напр., между Банка В и банка D) платежните инструкции протичат само в една посока (данните са в млн.лв.).