Ефективно доставяне на публични блага: анализ на частичното равновесие

1
147
Добави коментар
bgobserver
bgobserver

Ефективно доставяне на публични блага: анализ на частичното равновесие

Условието за ефективно доставяне на едно чисто публично благо в рамките на анализа на частичното равновесие има следния вид: MSB = MSC (2.1) където: MSB са пределните обществени ползи от потреблението на благото; MSC — пределните обществени разходи за доставяне на благото. Но условието за ефективно доставяне на чисти частни блага е абсолютно същото!? (виж Параграф 1.1.1.) Все пак, икономическата природа на чистото публично благо е съвършено различна от тази на чистото частно благо!? Да, това е така и (както ще покажем по-надолу) икономическата природа на благата поставя своя отпечатък върху критериите за ефективно доставяне на тези блага. Разлика има и тя е в механизма 6 за конструиране на кривата на (съвкупно) търсене — функция на пределните обществени ползи (MSB). На Фигура 2.2. са представени функциите на индивидуална пределна полза от едно чисто частно благо (например, шоколад) на трима души (A, B и C) — MBA, MBB и MBC. Те “чертаят” съответните индивидуални криви на търсенето на шоколад — DA, DB и DC. Всяка точка от индивидуалната крива на търсене показва количеството шоколад, което съответният индивид желае да потребява при определено ниво на пазарната цена (виж Фигура 2.2.).

Новини от страната и чужбина

ПИБ придоби „Кремиковци“  Работим по закон за личния фалит, в момента изготвяме неговата концепция  Фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинските  Мнения за Signal App

Потребителите на шоколад могат да имат (и обикновено имат) своите различни потребителски модели — иначе казано, могат да потребяват различно количество шоколад.

Търсене на чисто частно благо

На този фон, пазарната крива на търсене D (функция на пределните обществени ползи от шоколада — MSB) извеждаме чрез хоризонтално сумиране на трите E S D=MSB DC=MBC DB=MBB DA=MBA 7 индивидуални криви на търсене (DA, DB и DC) — събираме търсените от потребителите количества шоколад за всяко ниво на пазарната цена. Следователно, ако допуснем, че шоколадът се произвежда при постоянни пределни обществени разходи 3 лв. (S = MSC = 3 лв.), конкурентният пазар постига Парето ефективно равновесие в точка E (доставят се 6 шоколада, седмично, по пазарна цена 3 лв.), където: MBA = MBB = MBC (=MSB) = MSC (2.2) Индивидуалната пределна полза от шоколада за всеки индивид — потребител трябва да бъде равна на пределните обществени разходи за производството на шоколад. Индивид A потребява (само) 1 шоколад, седмично (полза на първия шоколад за индивид A — 3 лв. = MSC), индивид B потребява 2 шоколада, седмично (полза на втория шоколад за индивид B — 3 лв. = MSC), а индивид C — 3 шоколада, седмично (полза на третия шоколад за индивид C — 3 лв. = MSC) — виж Фигура 2.2.

След тази “увертюра” да насочим нашето внимание към извеждането на условието за ефективно доставяне на едно чисто публично благо, например, уличното осветление. Фигура 2.3. представя функциите на индивидуална пределна полза от благото улично осветление на трима души (M, N и L) — MBM, MBN и MBL. Това са индивидуални криви на търсенето или, както Смюелсън3 ги нарича — “криви на псевдо- търсенето”, понеже за целите на тяхното построяване трябва да приемем, че всеки потребител откровено “декларира” свята готовност за плащане на всяко ниво на доставяне на съответното чисто публично благо.

За разлика от любителите на шоколад, потребителите на улично осветление не могат да имат своите уникални (различаващи се един от друг) потребителски модели. Ако на вашата улица са поставени две улични лампи, всички вие ще потребявате благото улично осветление в едно и също количество — това, което се осигурява от две улични лампи. Извод — хората са “обречени” да потребяват едно и също количество чисто публично благо — количеството, в което това благо е доставено.