Кардио на гладно срещу кардио след хранене – Кое да изберем?

1
163
Добави коментар
vivi805
vivi805

В тази статия ще разгледаме едно изключително интересно проучване върху кардио тренировките. Този експеримент е проведен през 2014-та година, а резултатите от него са много интересни.

На всички ни е известно, че за да отслабваме, трябва по някакъв начин да постигнем калориен дефицит – т.е. количеството изгорени калории през деня трябва да бъде по-голямо от количеството приети калории. Дефицитът може да се постигне чрез намаляване на приеманите калории и/или чрез увеличаване на физическата активност. Естествено, най-добрият вариант си остава комбинацията на двете.

Един от основните въпроси, който стои пред отслабващите е свързан с кардио тренировките, а именно – трябва ли да се изпалняват на гладно или можем да хапнем преди тях. Това е изключително интересен въпрос, на който горепосоченото изследване се е опитало да даде отговор.

Нека преминем към самия експеримент: в него са участвали 20 студентки на средна възраст 22 години и със средно тегло 62 килограма. Всяка от тях е извършвала кардио дейност няколко пъти през седмицата, преди да започне експеримента. Кардио тренировките, които участничките са изпълнявали, са били с продължителност 1 час и са включвали упражнения с умерено темпо. Кардиото е изпълнено на пътека за бягане при нулев наклон. Първите пет минути са били с интензивност от 50% МСП с цел загрявка. След това следват 50 минути на 70% МСП и накрая 5 минути разтоварване отново на 50% МСП.

Едното хранене в хранителния режим на жените е било заменено от шейк, съдържащ 250 ккал, от които 40 г са въглехидрати, 20 г протеин и 0,5 г мазнини. Доброволките са били раделени на две групи по 10. Първата група изпълнявала кардио тренировката на гладно всяка сутрин и след това консумирали споменатия шейк. Втората група първо изпивала шейка и след това правила тренировката си. Придържането към диетата и тренировките е било стриктно следено през целия период на експеримента.

И двете групи са показали статистически значима загуба тегло и телесни мазнини, но разлика помежду им няма. Между жените, правили кардио на гладно и тези – след хранене, няма промяна в теглото, BMI, процента телесни мазнини, обиколката на талията, мастната и мускулната маса за периода от четирите седмици. Изводът е, че няма ззначение дали правите кардио тренировка на гладно или след хапване. Ефектът е еднакъв и при двата варианта, така че става на въпрос за лично предпочитание.