МиШ- МаШ с МаРиЯ

8
Добави коментар
MaryT
MaryT

Необходими продукти :

1 чаена чаша кисело мляко;
1 чаена чаша прясно мляко;
1 чаена лъчичка сода бикарбонат;
1 кубче мая за хляб;
щипка сол;
щипка захар;
Бяло пшенично брашно,колкото поеме (около 700 гр.);
олио за пържене

Начин на приготвяне :
Брашното се пресява със солта в подходящ за месене съд. Прясното мляко се затопля до телесна температура и в него се разтваря маята със захарта. В киселото мляко се разтваря содата.Продуктите се добавят последователно към брашното и се омесват,като може да се използва и лъжичка,две олио в процеса за по-добре омесване.Оставяме тестото на стайна температура и покрито с кърпа до втасване или докато увеличи обема си.

След като е готово тестото пристъпяме към пържене.Загряваме олиото в подходящ дълбок съд на умерена температура на котлона.От тестото оформяме топка ,колкото ябълка .Поставяме в съд със студена вода .Топването в студена вода спомага за запазване на хрупкава коричка .
От топката оформяме (разстиламе) с пръсти до желаната големина мекица.Поставяме внимателно в олиото.По време на пърженето може да помогнем с лъжица и въртеливи движения в олиото,около мекицата което спомага за увеличаване на мехурите по мекиците.
Запържваме до златисто.Готовите мекици изваждаме мърху кърпа,за да се освободят от излишната мазнина.Сервираме ги топли.

Подходящи съчетания:
сирене;
сладко;
мед;
плодове;
чай,кафе,айрян,кисело и прясно мляко.
При оформяне на мекиците може да се постави сиренето вътре в тестото.Тестото е особенно подходящо и за блат на пица,както и за бюреци и други печива.Може да се съхранява в хладилник до седмица.