Озеленяване и поливни системи

2
Добави коментар
cecovili
cecovili

Използване на билки и подправки като декоративни храсти за озеленяване на градини.

листнодекоративни растения, почвопокривни храсти, градински цветя, цъфтящи храсти, декоративни дървета, вечнозелени храсти, увивни растения, перенни цветя.

Хората използват билките и подправките ежедневно, затова когато озеленяваме градината си е добре да отделим едно кътче и за тях в двора. Повечето билки и подправки освен общо известните си качества притежават и висока декоративна стойност за това често се използват и за озеленяване. И наистина е много хубаво градината да едновременно красива и да можеш да откъснеш от нея пресни подправки.

Обикновено билки  и подправки се отглеждат в специални места отделени за тях или в зеленчуковата градина, а може някои от тях да засадите в алпинеума или скалния кът. Важно е да  знаете на какви места обичат да растат и как се развиват. Билките и подправките са много разнообразни – цъфтящи храсти, перенни, листнодекоративни, едногодишни градински цветя, почвопокривни и други.

Ето и някои многогодишни декоративни храсти, които освен това са и билки или подправки и са ценни за озеленяване на градини: мащерка, лавандула, риган, мента, розмарин, къри, пелин, салвия, смрадлика, здравец, винка, равнец, очеболец, алпийска роза, седум и много други.

Кратки описания и особености на споменатите билки и подправки:

Мащерка – почвопокривно растение с приятен аромат, обича слънчеви места и е не претенциозно към почвата.  Не понася заблатявания и сянка. Има форми със бели ли жълти краища на листата. Много подходящо растение за алпинеум.

Лавандула-  ниско растение със сиви листа и силен аромат. Лавандулата, като повечето билки излъчва фитонициди и прогонва насекомите, често се използва да отблъсква комари  или молци. Тя има същите екологични изисквания като мащерката. Много добре понася резитби, като след прецъфтяване задължително трябва да се изрежат прецъфтелите цветове. След зимата малко си разваля вида, но бързо се възстановява.

Алпийска роза – ниско почвопокривно растение с форма на цвят на разтворена роза и месести листа. Формира множество издънки и така покрива свободните площи. Обича слънце и расте между камъните и се използва в скалните кътове. Известно е с това, че лекува болки в ушите, като изстискате 2- 3 капки сок от месестите му листа. Друго  лечебно почвопокривно растение със същите изисквания и размери е седумът.

Пелин представлява ниско растение със сивкави листа. За озеленяване е ценно заради наситения си сребрист цвят и малките си размери, като се използва в скалните кътове. Обича слънце и почви с лек механичен състав. Същите изисквания и сходни размери и цвят има и кърито.

Очеболец / потентила / нисък храст с обилно цъфтящ през цялата пролет и началото на лятото. Добре понася резитбите и след прецъфтяване се подрязва, след което цъфти на ново. Има растения със жълти, бели, розови, виолетови и други багри цветове.  Обича слънце но понася и леко засенчване, предпочита влажни и богати почви.

Риган – това е многогодишно тревисто растение. Расте на слънце но може да го срещнете и на сянка, непретенциозен е към почвата. През зимата листата и клонките загиват но на пролет избива на ново. Риганът има много декоративни форми, като има форми с жълти и пъстри листа, също се срещат и ниски форми до 5 см.

Равнец – тази билка има сходни изисквания и размери с ригана. Съществуват доста негови декоративни форми, примерно с розови цветове или ниско растящи растения. Цъфти със съцветие сенник, като покрива плътно с цвят цялата площ, на която расте.

Розмарин – той е много ценна подправка със силен аромат. Розмарина е и ценно растение за озеленяването, защото добре понася резитби и има интересна текстура на короната. Той е топлолюбиво растение и трябва да се защитава през зимата в по студените райони на страната. Това става като се затрупва с торф или листа или пък се внася на закрито. Обича слънцето и отцедливи почви, като и най-добре да го засадите на завет. Има няколко негови форми, като най-интересната е каскадната, със провиснали надолу клони.

Сасънка / анемония / – това горско и лековито растение има красиви деликатни цветове и листа. Вирее добре на  полусянка и влажни почви. Наземната част отмира през зимния сезон, а на пролет бързо израства и  цъфти. Има растения с бели, червени, сини и други цветове.

Мента – тревисто растение със силно ароматни листа. Среща се на влажни и полу сенчести места. През зимата надземните части отмират и на пролет на ново избуяват. Има интересни форми със сиви и пъстри листа.

Смрадлика / тетра / – тя е висок листопаден храст, със силно противо гъбично и анти бактериално действие. През есента листата се обагрят в ярко оранжево и червено. Среща се на всякакви почви като обича слънчеви места . Особено ценна и колоритна е нейната червенолистна форма, чийто листа на слънце добиват тъмно червен цвят.

Винка / зимзелен /- вечно зелено почвопокривно растение, с пълзящи по земята стебла. Расте много бързо, обича сянка, където формира плътни групи и предпочита влажни почви. Цъфти в бяло или синьо. Има множество декоративни форми, с малки и големи, пъстри и зелени  листа.

Здравецът е популярно растение което обича сенчести и влажни места. Листата излизат от удебелени стебла полегнали върху земята. Те са пълни със резервни хранителни вещества и е достатъчно само леко да ги заровите в почвата, да им осигурите влага и се прихващат. Здравецът е ценен, защото расте там, където малко други растения могат да виреят. Друго лечебно растение, което може да вирее на сянка е бръшлянът.

Божур – това е широко известно градинско растение, но в същото време е и силна билка. При по големи концентрации даже е отровно. Някои лечители го използват в борбата с раковите заболявания. Има страшно много форми и цветове на това красиво цвете. Неговите едри и красиви цветове се открояват в цветната градина.

Салвия / градински чай / – тя е друга интересна подправка, която изглежда чудесно в градината. Тя е нисък храст с много силен аромат и елипсовидни листа. Обича полусянка и влажна почва. Има различни форми на салвията с пъстри, зелени, жълти и сиви листа. Салвията е характерна подправка в италианската кухня.

В градината често може да срещнете още доста лековити и полезни растения разделени в следните групи:

Дървета – акация, бор, хвойна, дъб, липа, орех, бреза, бъз, бяла върба, мура, дрян, конски кестен, черница
Градински цветя –  невен, роза, ружа, иглика, теменужка, лилиум, ирис, карамфил, турта, момина сълза, шибой, вербена
Подправки за зеленчуковата градина – босилек, копър, магданоз, целина, джоджен, чубрица, маточина.
Плевели- глухарче, жиловлек, киселец, коприва, бъзак, хвощ, великденче, подбел, репей, детелина, лайка, овчарска торбичка , синя злъчка.

Всички статии с етикет декоративни растения.

Върни се на начална страница.

Източници на снимките:

http://www.finegardening.com/

http://www.lyndegreenhouse.com/index.cfm/fuseaction/home.home/index.htm

http://www.about-garden.com/en/

http://www.calfloranursery.com/pages_plants/pages_o/orimajbetrol.html

http://www.vashsad.ua/landscape-design/architecture/articles/show/231/

http://en.wikipedia.org

http://www.gardensandplants.com/uk/plant.aspx?plant_id=3131

http://www.gardenworldimages.com/Details.aspx?ID=163137&TypeID=1

http://www.botanic.jp/plants-sa/germac.htm

поддръжка на градини 2010