Озеленяване и поливни системи

1
Добави коментар
cecovili
cecovili

Почвопокривни растения използвани за озеленяване.

Почвопокривните са ниски растения разпростиращи се в плътни групи. Обикновено могат да се размножават с вкореняващи се стебла или с множество издънки. Много от тях са билки, листнодекоративни, цъфтящи храсти или перенни.

листнодекоративни растения, градински цветя, цъфтящи храсти, билки и подправки, декоративни дървета, вечнозелени храсти, увивни храсти, перенни цветя.

На снимките са показани следните почвопокривни растения:

Влачеща роза, семпервивум, флокс, хвойни, много седуми, власатка, рожец , хоста, винка, евонимус, бръшлян, лизимахия, аюга, хойхери, карамфил, пахисандра, котонеастер, хемирокалис

Почвопокривните често се използват в озеленяването на градини на преден план в растителните групи, за укрепване на наклони, те са и подходящи растения за  алпинеуми и скални кътове.

Почвопокривните се размножават много лесно, защото в периферията на храста обикновено има множество вкоренени растения. Разделянето на туфите става най-добре през ранна есен и пролет.

Слънчеви места обичат роза, семпервивум,седум, власатка, карамфил, а  най-плътна сянка издържат хоста, евонимус, брашлян, винка, пахисандра, хемирокалис.

Обикновено повечето почвопокривни, не са взискателни към почвата, но се чувстват добре на рохки и влажни почви.

С тях ефектно може да покрием големи площи, но трябва да ги засаждаме по големи количества, за да покрият бързо и плътно пръстта, като така защитават почвата от ерозия. Площите с засети с тях улесняват поддръжката на градини.

Друго предимство на почвопокривните е, че осигуряват цвят и зеленина, ниско до земята, там където другите растения не могат. Те могат да растат и между камъни с малко количество пръст или на плитки почвени хоризонти / примерно при покривно озеленяване /. Често се използват във все по модерните и ефектни вертикални градини.

Всички статии с етикет декоративни растения.

Върни се на начална страница.