МиШ- МаШ с МаРиЯ

2
Добави коментар

Шекерпаре е сиропиран турски сладкиш. Обожавам кухнята на тази страна, не само защото е близка и до нашата, но най-вече заради всичките им сиропирани вкусотии- баклава, грис халва, реване и т.н.

Има много разновидности на тази рецепта, но аз ви я поднасям по начина по който обикновено я приготвям и я считам за сполучлива.

Необходими продукти :

За сладките :

1 ч.ч.пудра захар;
125 грама краве масло;
1/2 ч.ч.грис
2 ч.ч.брашно;
1 яйце;
1 ванилия;
1 пакетче бакпулвер.

За сиропа:

3 ч.ч. вода;
3 ч.ч. захар;
сок от 1/2 лимон;

Начин на приготвяне:

Първо започнете със сиропа, тъй като той ще е нужно да е изстинал и с него да полеете горещите сладки. Смесете захарта и водата и варете около 10 минути. След като изстине сока изцедете половин лимон в него.
Разбийте яйцето, пудрата захар и маслото на пяна. Добавете смесените грис, брашно, бакпулвер и ванилия и омесете меко тесто. От тестото направете малки топки с големината на орех. Притеснете ги и ги наредете на разстояние в тавичка, чиито дъно е покрито с хартия за печене.

Може да им боцнете по ядка в средата или след като се изпекат да ги поръсите със смлян шам фъстък или кокосови стърготини.
Печете около 40 минути при температура 150 градуса. Още топли ги наредете в подходящ съд. Полейте с помощта на лъжица от изстиналия захарен сироп, докато се уверите ,че са попили добре от него. Изчакайте да изстинат и ги приберете за около час в хладилника преди да сервирате.

Великолепни са, ако ги сервирате с розова вода 🙂