Родословно дърво – причини да си направим

42
Добави коментар

Защо е добре да знаем за родословието си

За какво му е на човек да знае родословното си дърво? На първо място това е да видиш себе си замъглен в миналото. Т.е. с други думи казано да познаваш себе си по-подробно пътувайки назад във времето. Макар по правило всеки човек да е уникален както по характер и природа, така и външно(чисто физически) има черти от предците ни, които носим вътре в себе си.

В миналото, особенно в Западна Европа през средновековието, а и по-рано, родословното дърво е било просто задължително. Сключването на брак при по-заможните семейства е било съпроводено с доста обстойно проучване и  от двете страни. Дори има и рекордьор британец, който е успял да издири и състави родословното си дърво с 1500 години назад. Били са му нужни цели 20 години „дирене”, през които е намерил  9390 негови близки.

В нашата страна това няма как да се случи поради куп различни причини, една от които е че преди 1893 г. просто не  е съществувал държавен регистър на ражданията и бракосъчетанията. Друг е въпросът, че нямаме традиция да помним и записваме родословието си. Българинът помни най-вече бабите и дядовците си (защото често пъти те са го гледали като дете) и по-рядко прадядовците и прабабите. Ако все пак имаме желание и време да се поровим в архивите е добре да ползваме различни източници на информация.  Добре е освен имената на предците си да научим нещо повече за тях, какви са били и с какво са се занимавали, семейни истории и снимки. Това е безценна информация както за вас, така и за децата ви. С други думи казано – запретвайте ръкави, пътувайте, срещайте се  с близки и познати и обменяйте инфо. Освен всичко друго, може да се окаже и вълнуващо преживявание. Най-ценният източник си остава писменият документ. Такива може да намерите в общинските регистри. Преди години например, много хора неочаквано научиха за своите предшественици при процеса на възстановяване на земята – дати на раждане и трите имена на прародителите си и т.н. По лесно се прави родословно дърво по бащина линия. Причината за това е фамилното име, което се запазва при мъжете, но пък жената е по-склонна да пази и разказва семейните истории. За нас децата е важно да знаем и за двата клона родственост.

И ако се чудите от къде да започнете и дали има  смисъл от толкова много думи изписани по-горе, ще ви дам няколко основания за това да си направите родословно дърво:

1. Чертите на лицето – ако имате стари снимки на вашите предшественици ще знаете защо изглеждате именно по този начин. Тук може да се вгледате в ръст, специфичен нос или характерни усни – това са все показатели устойчиви при унаследяването.

2. Семейна история – любопитни моменти от случки в миналото (понякога комични или срамни), които лесно се помнят. Няма нищо лошо в това, а и все пак това си е вашата история нали. Помнят се именно такива необикновенни неща (просто такъв е животът) – приемете ги с усмивка.

3. Наследствени заболявания – безпрорно най-стойностната информация за вас. Добре е да знаете от какво са починали или боледували, за да вземете профилактични мерки в тази насока.

В заключение може кажем, че родословното дърво ни дава отговор  на въпроса, кой съм и от къде идвам. И кое е най-ценното като информация за нас самите.