Фортисимо – това е лично!

11
Добави коментар
bluearrow
bluearrow

От години искам да си направя Рататуи, същото като в невероятния анимационен филм на Pixar. Е, случи се, макар и със закъснение. Да се изясним от началото – симпатичният плъх в лентата се казва Реми, не Рататуи.

Странната думичка назовава популярна френска манджа със зеленчуци, която прилича на нашия селски гювеч. Но тази от филма е модифицирана от известния горме готвач Томас Келър, за да изглежда възможно най-апетитно.

Оказа се, че не е чак толкова трудно да си приготвиш Рататуи. Използвах като основа рецептата от анимацията, проверих и още няколко оригинални френски рецепти. След това обиколих три магазина, за да открия всички съставки (просто нямах късмет, иначе продуктите са достъпни). После се забавлявах с приятели, докато редих зеленчуковата спирала. Оказа се евтина и вкусна манджа, която ще бъде все по-подходяща за вечеря с идването на лятото.

Ако прочетете този текст – ще спестите частта с проучването и директно ще преминете към приготвянето.

Има толкова много различни рецепти за Рататуи. Някои разновидности се варят, други се пекат. Общото между всички тях е, че в зеленчуковия гювеч не се слагат месо и картофи. От друга страна – готовото ястие е идеална гарнитура за всякаква мръвка, просто не бива да ги печете заедно.

И понеже няма как да осигурим всички продукти за оригиналната филмова рецепта, предприех две волности. У нас не се продават жълти тиквички, така че ги замених с червен лук и пипер (тези съставки присъстват в повечето рецепти за Рататуи). Трябват ви още 2 малки патладжана (син домат), 2 тиквички, 4 – 5 домата, 2 глави червен лук и 2 пиперки (или чушки, както им казват в южната част на страната). Гледайте диаметърът на всички зеленчуци да е горе-долу еднакъв – тук гоним не само вкус, а и визия.

Измийте зеленчуците и ги нарежете на тънки шайби. Колкото по-тънки – толкова по-добре. Ако имате V-образно ренде, то ще ви е от изключителна помощ. Накиснете резените патладжан в подсолена вода за около 20 – 30 минути, след което ги изплакнете добре.

Намерете си кръгла тава. Покрийте дъното й с доматено пюре, добавете и малко растителна мазнина (по желание можете да сложите и няколко скилидки нарязан чесън). Време е да започне голямото редене. Стартирайте от най-външната част. Шайба патладжан, тиквичка, домат, лук и пипер. И пак.. шайба патладжан, тиквичка, домат, лук и пипер. Така увийте хубава спирала и завършете в центъра на тавата.

Отгоре поръсете със сол, бял пипер, розмарин и мащерка. Никакви чубрици или червен пипер! Готвим френски специалитет.

Покрийте тавата с фолио и печете на силна фурна час и половина.

Сервирайте с фантазия. Не е лошо да поднесете гювеча с чаша френско Розе и франзела с чеснов сос. Изберете и френски филм за след вечеря. Така ще си гарантирате едно незабравимо приключение с чуждестранен привкус.

Повярвайте ми, удоволствието е проверено и потвърдено.

Бон апети с Рататуи 😉

Необходими продукти: 2 малки патладжана (син домат) 2 тиквички; 4 – 5 домата; 2 глави червен лук; 2 пиперки; 250 мл доматено пюре Щипка сол, бял пипер, розмарин и мащерка

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов