Супичка – пътеводител на новака в кухнята

1
Добави коментар
gischo
gischo

Кюфтетата във всички свои вариации са едно от най-често приготвяните ястия от кайма. Дали ще са пържени кюфтета, или кюфтета на скара, или пък кюфтета с бял сос, кюфтетата определено са любимо ястие. Рецептата за кюфтета с доматен сос също се числи към любимите рецепти. Освен че са много вкусни, кюфтетата с доматен сос се приготвят и изключително лесно. Рецептата за кюфтета с доматен сос е подходяща за всеки новак в кухнята, както и за всички любители на традиционната българска кухня. Ако се чудите какво ястие с кайма да приготвите и искате то да е засищащо и с вкусен сос, то определено може да заложите на рецептата за кюфтета с доматен сос.
Кюфтета с доматен сос
Необходимите продукти за кюфтета с доматен сос:

1. 500 грама кайма
2. 1 кг домати / 1 консерва домати
3. 2 глави лук
4. 4 скилидки чесън
5. 1 супена лъжица брашно
6. 4 дафинови листа
7. ½ чаена лъжица кимион
8. ½ чаена лъжица черен пипер
9. ½ чаена лъжица захар

Необходимо време за приготвяне:
30 минути подготовка
60 минути печене/варене

Кюфтета с доматен сос
Рецептата за кюфтета с доматен сос в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за кюфтета с доматен сос е подготовката на продуктите. Обелвате лука и го нарязвате на възможно по-ситно. Обелвате и чесъна, който също нарязвате.

Омесвате каймата с ръце, като към нея добавяте кимиона, черния пипер, 1 супена лъжица олио и 1 супена лъжица вода. Добавяте и половината от нарязания лук. След като я омесите я оставяте на страна. Може да ползвате както свинска, така и телешка кайма, а също така и смес.

2.
Идва моментът, в който трябва да приготвите доматения сос за кюфтетата. Ако ползвате пресни домати е добре да ги обелите и да ги нарежете на парченца.

В тенджера сипете ½ кафена чаша олио и след като се сгорещи изсипете в нея втората половина от ситно нарязания лук и нарязания чесън, разбъркайте за 1-2 минути, докато омекнат. Добавете към тях нарязаните пресни домати, или предвидената консерва домати, както и брашното и разбъркайте добре докато сместа е студена, за да се разтвори брашното и да не стане на бучки. Добавете 1 чаена лъжица сол и ½ чаена лъжица захар и сложете сосът да заври. Накрая добавете и дафиновите листа.

3.
От тук нататък имате два варианта: или да оформите кюфтенцата и да ги пуснете в тенджерата със соса, или да наредите оформените кюфтенца в тава, да ги залеете с доматения сос и да ги изпечете във фурна, предварително загрята на 200 градуса. Кюфтетата с доматен сос на снимките са приготвени на фурна за около 60 минути. Ако решите да варите кюфтенцата в доматения сос, имайте предвид, че ще ви е нужно по-малко време.

Кюфтета с доматен сос
Рецептата за кюфтета с доматен сос е изпълнена!

С кайма се приготвят много от обичаните ястия от българската национална кухня. Освен в рецептата за кюфтета с доматен сос, каймата е главно действащо лице и в класическата зимна рецепта за зелеви сарми, както и в универсално любимата рецепта за мусака. Всички тези рецепти са познати и обичани, неизменна част от кулинарната книга на всяка домакиня.

ДОБЪР АПЕТИТ!