Супичка – пътеводител на новака в кухнята

3
Добави коментар
gischo
gischo

Баница със сирене, баница с ябълки, баница с тиква, баница с праз, баница с ориз, вита баница, млечна баница, сиропирана баница… БАНИЦА! Това е думата, която като тънка червена линия минава през българската кухня. Баница за закуска, баница за обяд, баница за вечеря, баница за основно, баница за десерт. За това ястие няма точно място на трапезата, баницата може да бъде наречена универсалното българско ястие. Една от любимите и много често приготвяни баници е баницата със спанак. Баницата със спанак съчетава два любими вкуса – този на солената баница и този на спанака. Това е една класическа баница, която има своето запазено място в кухнята на всяка домакиня, която цени традиционната българска кухня.
Баница със спанак
Необходимите продукти за баница със спанак:

1. 1 пакет кори
2. 1 кг спанак
3. 1 кофичка кисело мляко
4. 1 чаена чаша натрошено сирене
5. 4 яйца
6. 20 грама краве масло
7. ½ чаена лъжица сода за хляб

Необходимо време за приготвяне:
Около 60 минути

6-8 Порции

Баница със спанак
Рецептата за баница със спанак в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за баница със спанак е подготовката на спанака. Измивате спанака и го нарязвате на дребно. Разтопявате маслото в дълбок тиган след което добавяте нарязания спанак и го задушавате след за 4-5 минути. След като го задушите го сваляте от огъня и изчаквате да изстине.

2.
В дълбок съд разбърквате яйцата, киселото мляко, натрошеното сирене и содата. Към тази смес добавяте и изстиналия задушен спанак и отново разбърквате.

3.
Идва моментът в който трябва да наредите  баницата. Намазвате тава с масло, след което слагате два листа кори. Върху корите слагате малко от подготвената плънка, след което отново слагате две кори и отново плънка. Повтаряте докато плънката свърши, като завършвате с кори. Намазвате баницата с масло и печете в предварително загрята на  180 градуса фурна. Баницата със спанак е готова когато се зачерви.

Баница със спанак
Рецептата за баница със спанак е изпълнена!
Спанакът, копривата, лападът, киселецът! Освен безкрайно вкусни всички тези зелении са и много полезни. Затова трябва да се постараем да ги включваме по-често в менюто си. Салата, супа или основно. Супата от лапад е бърза, лесна и много вкусна и невероятен източник на витамини. На пролет, когато лападът се появява за първи път на пазара не пропускайте да разнообразите менюто си с една свежа супа от лапад, или пък една тава лапад с ориз на фурна. Ако пък ви се отдаде възможност да направите разходка в гората и да си наберете свежа коприва, то може да я използвате както за приготвянето на супа от коприва, така и за вкусна и витаминозна каша от коприва. Появи ли се копривата, то зимата си е отишла!

ДОБЪР АПЕТИТ!