Супичка – пътеводител на новака в кухнята

2
Добави коментар
gischo
gischo

Сладкото от бели череши и истинско богатство за всяка кухня. Две-три черешки поднесени в малка чинийка с чаша вода и кафе придават истински завършен вид на вашия обяд. Освен че изглежда много апетитно, сладкото от бели череши е и едно от най-вкусните сладка, които традиционно нашите баби са приготвяли. Възприето е виждането, че приготвянето на сладкото от бели череши е изключително „тънка работа” и затова много домакини се притесняват да предприемат подобно начинание. За огромна радост на новака в кухнята това е поредния мит, който ще разбием бързо с тази рецепта. Така че попаднат ли ви бели череши не му мислете дълго, а смело пригответе някое друго бурканче вкусно сладко от бели череши.

Сладко от бели череши
Необходими продукти за сладко от бели череши:

1. 2 кг бели череши с костилките
2. 1 кг захар
3. ½ чаена лъжица лимонтузу

Необходимо време за приготвяне:
1 ½ -2 часа

5-6 бурканчета

Сладко от бели череши
Рецептата за сладко от бели череши в три стъпки:

1.
Първо трябва да почистите белите череши от костилките. Това е малко трудоемка и пипкава работа. Казват, че най-лесно става със специалните уреди за чистене на костилки, но вие може да ползвате безопасна игла или голяма черна фиба за коса. Черешите за сладкото от бели череши на снимката са почистени с точно такава фиба за коса. След като почистите черешите ги изсипете в тава, а върху тях – захарта. Оставете ги да престоят 2-3 часа, докато черешите си пуснат сока. Изсипвате черешите в дълбока тенджера и слагате на котлона.
Забележка: Ако черешите са по-дребни и не много сочни добавете и 1 чаена чаша вода.

2.
Варите сладкото на слаб огън, като от време на време разбърквате и обирате с решетъчна лъжица образувалата се от варенето пяна. Не бъркайте непрекъснато, за да не се смачкат черешките. Варите сладкото от бели череши до момента, в който капка от сиропа, капната върху чиния не се разтича. Гледайте да не преварите сладкото, тъй като от една страна ще стане твърде гъсто, а от друга страна няма да остане златисто и бистро.

3.
Добавете лимонтузуто и оставете сладкото от бели череши да поври още 3-4 минути. Напълнете готовото сладко в измити и подсушени бурканчета, които след като затворите добре обърнете с капачките надолу докато изстинат, за да се запечатат.

Сладко от бели череши
Рецептата за сладко от бели череши е изпълнена!

Винаги е добре да имаш в килера бурканче сладко под ръка. Ако сте любители на домашно приготвените сладка може да пробвате рецептата за сладко от малини, рецептата за конфитюр от дюли, както и рецептата за конфитюр от сини сливи.

ДОБЪР АПЕТИТ!